Όταν χορεύεις γράφεις στη γη αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου (Κωνσταντίνος Καβάφης).
Το Τμήμα Ελληνικών Χορών του Συλλόγου επιχειρεί την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς, επιχειρεί την έρευνα του « μικρού », την ανακάλυψη της ταυτότητας του τοπικού, του λαϊκού πολιτισμού, όπως αθέατα και ευγενικά οικοδομείται από τον άνθρωπο στις διακριτικές διαδρομές του μέσα στον ιστορικό χρόνο.
Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1978 με ένα μικτό χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών. Κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα παρουσίας του πραγματοποίησε πολυάριθμες εμφανίσεις τόσο στις πόλεις της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού και απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Σήμερα το τμήμα Ελληνικών Χορών του Συλλόγου αποτελείται από τμήματα παιδικά , εφηβικά και ενήλικων . Επιπλέον λειτουργεί και Τμήμα Δημοτικού Τραγουδιού. Διατηρεί βεστιάριο παραδοσιακών φορεσιών ( ανάμεσά τους και αυθεντικές) από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, διαθέτει συλλογή τοπικών τραγουδιών, καθώς και βιβλία παραδοσιακής μουσικής και λαογραφίας. Αρδεύοντας από τα νερά του χρόνου πολύτιμο υλικό από τα έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής μας μέσω συνετεύξεων και καταγραφών , αναβιώνει αποκριάτικα δρώμενα και στους δρόμους της πόλης ξαναβγαίνουν οι μπαντίδοι, ο Πανάρατος, το γαϊτανάκι, ο γενίτσαρος, οι νύφες, ο αράπης, οι μπαούτες, η γκαμήλα, οι 7 δυνάμεις, ο ξυλοπόδαρος, οι γιατρούδες, ακούγονται σατιρικά δίστιχα και τετράστιχα και τόσα άλλα.
Σκοπός του τμήματος είναι η διατήρηση των παραδοσιακών αξιών , η ανάπτυξη κάθε μορφής πολιτισμού μέσα από τη διοργάνωση σεμιναρίων, φεστιβάλ, διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων, τη δημοσίευση άρθρων, την έκδοση βιβλίων,CD,DVD, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση των νέων ώστε να έρθουν σε επαφή με την παράδοση, τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που προβάλλουν το ζωντανό κομμάτι της παράδοσης, αλλά και σε εθνικές επετείους, τοπικές εορτές, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και άλλες εκδηλώσεις. Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα εμφανίσεων με χορούς και τραγούδια απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στη περιοχή της Ηπείρου. Με απόλυτη συνέπεια στο ιδανικό που υπηρετεί, δηλαδή στη διατήρηση και διάδοση της λαϊκής μας μουσικοχορευτικής παράδοσης, έχει εξασφαλίσει την ηθική δικαίωση πανελλαδικά. Είναι μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και του Ελληνικού Τμήματος CIOFF. Από το 1996 διοργανώνει με απόλυτη επιτυχία Φεστιβάλ με τίτλο «ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΧΟΡΟΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ», το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής μας, στο οποίο συμμετέχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής μας παράδοσης, με στόχο την ανάπτυξη της φιλίας κα της συνεργασίας των πολιτιστικών συλλόγων, όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Πετρος Λουκας Χαλκιάς, ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Αντώνης Κυρίτσης, o Γιάννης Παπακώστας, η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Αντώνης Μαρτσάκης, ο Νϊκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού, οι Τακίμ, το Θρακόμελο, ο Βαγγέλης Δημούδης, ο Αργύρης Κοκκόρης, και άλλοι.
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Κουτσούμπας ήταν αυτός που πρωτολειτούργησε το χορευτικό τμήμα, διατέλεσε επί σειρά ετών χοροδιδάκαλος και συνέβαλε σημαντικά στην προώθησή του.
Σήμερα χοροδιδάσκαλοι των τμημάτων του Συλλόγου είναι οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής ο κ. Νίκος Λιόντος και η κ. Μαριάνθη Χάρου.
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Νίκος Λιόντος 6972156987 και email:nikliontos@yahoo.gr